Провеждането на открити съдебни заседания в условията на пандемията от COVID-19*

Том Голдстийн**

Подобно на редица други държавни институции Върховният съд на САЩ е изправен пред необходимостта да прецени как точно да функционира по време на пандемията от COVID-19. Досега работата на съда протичаше по обичайния начин, като се изключи фактът, че сградата му бе затворена за външни посетители. Досега не е било нужно да се въвеждат по-строги мерки, тъй като последното открито заседание се състоя на 9.03.2020 г., а следващото е насрочено чак след началото на мартенската заседателна сесия, която започва на 23.03.2020 г.

Ще опиша накратко как съдът би провел обичайно заседанието си на 23.03.2020 г. (понеделник). Точно в десет часа би бил даден ход на процедурата по приемане на нови членове на Адвокатската колегия на Върховния съд[1], след което биха се състояли открити заседания по две дела.

Целия текст тук

*Статията е публикувана в Scotusblog (Supreme Court of United States Blog) https://www.scotusblog.com/2020/03/holding-oral-arguments-during-the-coronavirus-pandemic/?fbclid=IwAR0B9Krzcd5_cM3bYEFnE26cVS88Ff6n068Fwlbiz1DNtoPGkkV8BO00gvE

 

**Авторът е американски адвокат, член на Адвокатската колегия на Върховния съд на САЩ.

 

[1] Единствено адвокатите от тази колегия имат право да се явяват по дела пред Върховния съд.