Конституционният принцип на правовата държава

Представяне на монографията на д-р Деяна Марчева „Конституционният принцип на правовата държава“, Център на книгата, Нов български университет, 17.06.2021 г. – Даниела Доковска

                            Уважаеми колеги,

                            Госпожи и господа,

 Високо оценявам поканата да представя накратко монографията на колегата Деяна Марчева „Конституционният принцип на правовата държава“.

Краткото представяне на една толкова мащабна книга е трудна работа – затова си нахвърлих някои редове, иначе рискувам да се задълбоча прекалено и да навляза в стила на научната рецензия.

Монографията на колегата Марчева наистина е мащабно произведение, което обхваща 429 страници. На 22 страници са описани използваните източници – богата гама от статии, студии, монографии, учебници, сборници с лекции на български, руски, английски и немски език. Ползваната литература включва не само юридически съчинения от различни правни отрасли (теория на държавата и правото, конституционно, гражданско право), но и исторически, философски трудове, съчинения от областта на социологията и реториката, включително и множество статии от специализирани периодични издания.

Целият текст е достъпен тук